Web Analytics

UR-KUA STÅR I FARE FOR Å BLI UTRYDDET

dyr dyrevelferd healing landbruk Apr 23, 2017

Sølvelin er ei kvige av den utrydningstruede kurasen Vestlandsk Fjordfe. Rasen er liten av vekst og klarer seg fint i de bratte fjellene på Vestlandet. Rasen er nøysom i foret, spiser lite og leverer passelig med melk. De ble foret med høy, bjørkelauv og almeris. Mange mener at urkua til og med er bedre enn geitene til å forhindre at kulturlandskapet gror igjen. Sølvelin er en modig og snill kvige forteller Sigfrid Myklebust. (se bildet)

Det er trist at menneskenes stadige søken etter mer (MERE kjøtt, MERE melk fra 1960 tallet og til i dag...) gjør at flere av de gode gamle kurasene våre er utrydningstruet. Vestlandsk fjordfe gir mindre kjøtt og melk enn Norsk rødt fe (NRF). Fjordfeet var den opprinnelige rasen på Vestlandet fra Hordaland til Nordmøre. Rundt 1980 var det kun 80 dyr igjen i Norge, nå er det rundt 650.

Kjøttkvaliteten er mye bedre hos en rase som legger på seg 300 gram/dag i stedet for opptil 1800 gram/dag frem til 2 års alder. Kjøttet er finfibret, det er mer fett i det, perfekt marmorert og det har bedre smak. Kokker som Arne Brimi roser dette kjøttet opp i skyene!

Siden rasen har en naturlig vekst og ikke sliter seg ut på en unormal høy melkeproduksjon lever mange av de lenge, gjerne til de er både 20 og 30 år. En ku som ble 35 år fikk så mye som 33 kalver, det er Norgesrekord! Vestlandsk fjordfe har egen facebookgruppe https://www.facebook.com/groups/238946346268523/

Jeg håper flere satser på disse gode gamle rasene. Og at forbrukerne er villig til å betale det det koster å bruke dyr som ikke skal ha monstervekst eller produsere ekstreme mengder melk. Vårt intensive landbruk og store krav til "effektivitet" går ut over dyrenes helse, livskvalitet og livslengde. Støtt bønder som tenker annerledes, som ønsker dyr som vokser i normalt tempo og som produserer passende mengder melk. Støtt de som ivaretar våre gamle raser. Mange av disse bøndene driver økologisk. Vi forbrukere trenger å vite dette. Dette er dyrevelferd

Del gjerne.

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.