Web Analytics

STORE LAMMEKULL ER DYREPLAGERI

Mar 06, 2018

Jeg gråt da jeg møtte henne. Organene som skulle vært i buken hennes, lå nede mot bakken. Hun hadde smerter og problemer med å bevege seg. Hun er en av de mange som betaler prisen for vårt effektive landbruk.

Fordi vi mennesker ønsker oss så mange kilo kjøtt som mulig, har vi gjort to ting da vi skapte sauerasen norsk kvit sau, NKS. Vi har avlet frem en sau som er unormalt stor og tung. Den veier omtrent det dobbelte av våre mer opprinnelige saueraser, slik at vi får mest mulig kjøtt per sau. Men vi ville ha MER!  I rundt 50 år har vi derfor drevet en grådig og målbevisst avl for å øke antall lam ved hver fødsel. Foringen har vært planlagt for å få flest mulig egg til å løsne samtidig. Våre stakkars sauer har blitt tvunget til å bære frem så alt for mange lam. Det ikke uvanlig med trillinger, firlinger, osv, ja så mange som 8 lam er registrert! I 2014 fikk så mange som 30 % av søyene 3 eller flere lam! Den triste rekorden er på 8 lam! Som kjent har en sau bare to spener, altså er det normalt å få et eller to lam.

Kroppen til sauen er ikke laget for å få så mange lam. Fostervekt hos en søye med fire lam kan fort utgjøre 20% av egenvekta til søya. I tillegg kommer vekta av fosterhinner og fostervann. Til sammenligning er dette over dobbelt så mye som for mennesker og kyr. Det er ikke rart at kroppen hennes bokstavelig talt kan briste!

Sauen på bildet har «vom i skinn», altså bukbrokk. Dette er en tilstand som opptrer mot slutten av drektigheten. Ved bukbrokk har  tyngden av bukorganer (vom, tarmer og børen med lammene i) blitt så stor at bukmuskulaturen brister. Bukmuskler og sener som fester bukmusklene til bekkenbeinet revner, slik at bukorganene «glir» ned som en sekk slik du ser på bildet. Bare huden/skinnet holder bukorganene på plass. Registreringer i Sauekontrollen viser at søyer med 3 eller flere lam er sterkt overrepresentert blant søyer med brokk. 

Se bilder og videoen av henne. Hun slepte seg rundt med lammene. Hva synes du? (Selvsagt varslet vi Mattilsynet da vi så henne)

Jeg kunne fortalt deg så mye mer om for høye lammetall. Jeg kunne vist deg bilder av den høydrektige sauen jeg møtte der skjeden hadde revnet(!) slik at tarmene hang ut av skjedeåpningen. Den vanligste årsaken til denne grusomme lidelsen er dårlige plassforhold i buken pga høyt lammetall.

Jeg kunne fokusert på fødselsproblemer og antall lam som dør før eller under fødsel. Jeg kunne fortalt deg at vi i 2014 hadde utrolige 115000 kopplam i Norge. 115000 lam som ikke fikk vokse opp med sin mor. Ofte fordi søya fikk flere lam enn hun har melk til eller fordi søya måtte avlives pga skader etter fødselen. Det er til å gråte over.

Jeg kunne fortalt deg at Rådet for dyreetikk  har uttalt om rasen Norsk kvit sau:  Dagens saueavl gir til dels alvorlige helsemessige og velferdsmessige problemer for søyer og lam. Rådet vurderer situasjonen som dyrevelferdsmessig og etisk uakseptabel. To lam er det ideelle både når det gjelder helse hos søye, fødsel og helse og overlevelse av lam.

Jeg elsker sauer, og jeg har også arbeidet med sau på heltid en periode. Det er viktig for meg at du forstår at problemene ikke er bondens skyld alene. Mange bønder er bunn fortvilet dette, og ønsker endringer.

Det er myndighetenes politikk som har ført til denne galskapen. Visste du at sauebønder som driver med lettere raser som får et normalt antall lam ofte blir straffet økonomisk av myndighetene våre? Bønder som får mange og tunge lam premieres, mens de som driver med naturlige raser er ikke "effektive nok" i følge myndighetene våre. Bønder som følger hjertet mister sårt tiltrengte kroner i tilskudd. Myndighetene straffer dem økonomisk fordi disse bøndene får for få lam og for lette lam. Mange bønder tvinges derfor til å gå over til norsk kvit sau, og de går på bekostning med det de selv opplever at er god dyrevelferd.

Hvis du spiser lammekjøtt er min oppfordring fra nå av å kun handle direkte fra bønder du vet satser på lavt lammetall, eller helst å kun kjøpe produkter fra våre gamle saueraser, ofte kalt "urraser". Gammelnorsk sau, også kalt austevoldssau, utegangersau, steinaldersau, ursau og villsau og andre "gamle saueraser" anbefales. Støtt bønder som satser på opprinnelige saueraser ved å handle deres produkter i butikken og direkte fra bonden.

Jeg kunne sitert erfarne veterinærer og sauebønder som i fortvilelse har stått frem i media og advart mot utviklingen. «For store kull», «dyreplageri» og «saueavl på ville veier» er påstander om norsk kvit sau (NKS) som mange er enige i. Jeg kunne sitert ansvarlige i Norsk Sau og Geit som er ansvarlige for utviklingen men som bagatelliserer problemene når media ringer. Som en bonde sa:  - Det burde ha vært flere kvinner med i avlsledelsen i Norsk Sau og Geit. Kvinner som selv har hatt problemer i slutten av svangerskapet. Gjerne tvillingmødre – med ekstra tung og bred erfaring.

Jeg kunne fortalt deg så mye! I stedet ber jeg deg huske sauen på bildene. Ikke glem henne og hennes lidelse! Husk henne neste gang du er i butikken. Hvis du skal kjøpe produkter fra sau og lam heretter, så dropp norsk kvit sau.

 

Sannsynligvis har hun betalt prisen for "effektivt landbruk med fokus på økonomi". Husk at hun ikke er alene. Så alt for mange søyer får skader eller dør på grunn av vår uetiske avl. Vær så snill: Som forbruker har du stor makt. Vær den makten bevisst og velg  produkter fra våre opprinnelige raser fremfor norsk kvit sau.

DEL GJERNE.

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.