Web Analytics

SISSELS KANINAKSJON

dyr dyrevelferd helse Oct 29, 2016

Vet du av en kanin? Den kaninen trenger sannsynligvis din hjelp!

Visste du at kaniner kan løpe i 45 km/t? I frihet lever de aktive og sosiale liv. Det er ikke til å forstå hvorfor de fleste kaniner tvinges til å leve stillesittende i små bur. Vet du om en kanin som lever livet sitt i et bur som hindrer den i å kunne løpe? Kanskje kan den bare ta et hopp eller tre før den møter veggen eller nettingen? Kaniner er skapt for bevegelse, å leve i små bur er grusomt for dem. De trenger et bur på størrelse med en hundegård. Kaniner i små bur sliter ofte både fysisk og psykisk. Det er også fullt mulig å sikre ledninger i hjemmet, og la kaniner bevege seg fritt innendørs. Noen heldige kaniner i Norge lever like fritt som hunder og katter gjør i familien.

Kaniner i Norge er ofte ensomme. De sitter der en og en i hvert sitt bur og lengter etter er sosial liv. Ofte fungerer det best med en av hvert kjønn. Kastrer hannen.

"Den er ikke sosial", sier eieren, som forteller at det ikke gikk bra å sette en fremmed kanin inn det bittelille buret sammen med kaninen. Akkurat som oss  trenger kaniner plass og bevegelsesfrihet. Hva med deg selv, hvor vennlig hadde du vært hvis du ble innestengt på et bittelite lite rom i mange dager sammen med en fremmed? Kanskje hadde du også "fått nok"? Også kaniner trenger plass til å kunne leve naturlig og veksle mellom nærhet og privatliv.

Det er viktig for alle kaniner å spise MYE gress og høy. Alt for mange kaniner får feil mat. De kan se "runde og gode" ut, men få vet at kaniner som ikke spiser mye gress eller høy hver dag kan få store problemer med tennene sine. Kaniner tygger på en helt spesiell måte når de spiser gress og høy. Underkjeven beveger seg både sidelengs og frem og tilbake i forhold til overkjeven. Dette sørger for at tennene slipes mot hverandre. Tennene holder riktig lengde på den måten, og kaninen unngår at tennene vokser seg lange og hindrer den i å kunne spise maten ordentlig. Kaniner som spiser for lite gress og høy fordi de får for mye annen mat, vil kunne få lange og feilstilte tenner, sår i tannkjøttet og mye vondt i munnen sin. Det sies at de fleste helseplager hos kanin kommer av feil foring og et stillesittende liv. 

Små bur som disse to burde være forbudt! Alle kaniner må ha plass til å bevege seg og løpe.  

BILDE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kjenner du en kanin som bor i et så lite bur, så si ifra til eieren.

Kjenner du en kanin som ikke får spise mest gress eller høy, så fortell eieren om hvordan kaninen er helt avhengig av å spise dette for å slipe tennene sine naturlig. Kaninenes tenner vokser hele livet, og de vil bli lange og skape problemer hvis ikke kaninen får nok gress og høy.

Snakk med eieren. De fleste kaniner har eiere som vil deres beste, men da må eieren selv vite hva kaninen trenger for å ha et bedre liv.

Sissels kaninaksjon er enkel. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe EN. Tusen takk for at DU bryr deg og gjør ditt for å spre informasjonen. For kaninen du vet om betyr det ALT at du engasjerer deg. 

La meg gjerne høre hvordan det gikk i kommentarfeltet på min facebookside Vi kan inspirere hverandre og til sammen hjelpe så mange kaniner!
Del gjerne.  

 

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.