Web Analytics

ØNSKER DYR Å BLI BEGRAVD ELLER KREMERT?

dyr dyrevelferd mennesker imellom natur selvutvikling sjamanisme Jun 07, 2019

For mange år siden hørte jeg om en rideskolehest som var gammel og syk. Mange mennesker var glad i hesten og de synes det var forferdelig at hestekroppen skulle bli brukt til limproduksjon. Menneskene ble følelsesmessig opprørt når de tenkte på det. Derfor organiserte de en pengeinnsamling. Så vidt jeg husker ble det samlet inn 30.000 kr. For den summen ble den døde hesten transportert til et annet fylke der den ble kremert. I retur fikk de en vakker urne med hestens aske i.

Dette er komplett uforståelig for et dyr. Sjelen lever videre når kroppen er død. Dyrets sjel blir ikke mer lykkelig av at kroppen blir begravd eller kremert enn å bli slaktet, brukt til lim eller spist. For dyr er det naturlig å inngå som en del av næringskjeden. Svært mange dyr er åtseletere, blant annet flere fugler, rever, hunder med flere. Deres "jobb" er å spise døde dyr, også dyr som har dødd av sult, sykdom og alderdom. De har en ekstremt viktig rolle i næringskjeden.

Jeg kjenner flere som har begravd døde dyr på eiendommen sin, og så kommer årseleterne og graver dem opp igjen. Det er fantastisk hvordan de nyttiggjør seg hele dyret. En hesteeier fant bare hestens hover igjen etter få dages iherdig innsats fra åtseleterne. Mennesker tenker på det som gravskjending, men det å inngå i næringskjeden er naturlig. Er det ikke vakkert å vite at den døde kroppen kan gi liv til andre dyr, og at levende dyr ikke blir drept for at de skal få mat den dagen?

Vi mennesker kan synes at dette er guffent og ekkelt. Vi mennesker tenker på ordene snill og slem når det gjelder å spise andre. Det gjør ikke dyrene. For dyrene er det NATURLIG å være en del av kretsløpet.  Det er vi mennesker som føler behovet for et gravsted, en urne eller å vite at dyret "slapp å bli spist". Hver dyreeier må gjøre det som føles riktig for seg.

Dyr vil bli behandlet med respekt. For rovdyr, åtseletere og de fleste dyr er det verken respektløst eller "slemt" å spise andre dyr eller å selv bli spist. De ser på det som helt naturlig. At vi mennesker gjør "industri" av å produsere kjøtt og produkter fra dyr er i mange tilfeller så langt fra det naturlige som det er mulig å komme. Vi som kjøper produkter fra dyr har et stort ansvar i å velge produkter fra dyr som har hatt så gode liv som mulig.

Moderne mennesker har fjernet seg langt fra alt som er naturlig. Tenk hvis de  30.000 kronene hadde blitt brukt til å hjelpe levende dyr. I stedet satt foreldrene og barna igjen med en lekker urne med aske i. Tenk så mye positivt man kunne gjort for å hjelpe levende dyr for de pengene. De 30.000 kronene kunne gitt mat til trengende dyr, det kunne finansiert medisiner, kastreringer, steriliseringer, omplasseringer, velferdstiltak for hestene på stallen og mye annet. Tenk hva barna i rideskolen kunne lært om naturens gang, empati og dyrevelferd da!

Bildet viser hunden min Shana sammen med en hest laget i sand.
Del gjerne 

Mvh dyretolk Sissel - LIK facebooksiden min og få nye tanker om dyr.

 

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.