Web Analytics

ØKOLOGISK MAT ER SUNNERE, MEN EUS KONKURRANSEMYNDIGHETER VILLE HOLDE DET HEMMELIG

helse landbruk mat & drikke natur Jun 06, 2017

Det svenske Mattilsynet, Livsmedelsverket , ønsket i 2009 å gå ut med en anbefaling til forbrukerne om å velge økologiske matvarer. Svenskene ble stanset av EUs konkurransemyndigheter. De mener at svenske myndigheter ikke hadde lov til å gi et slikt kostholdsråd, da det kom i strid med prinsippet om fri flyt av varer! Dette sier vel noe om at det er sterke økonomiske krefter som bestemmer hva innbyggerne får informasjon om!

Allerede for mange år siden ble det vitenskapelig fastslått av myndighetene i et EU-land at økologisk mat er "bedre" enn annen mat. I 2009 sammenliknet det franske Mattilsynet økologisk mat med "vanlig" mat. De konkluderte blant annet med at økologiske planteprodukter inneholder mer næring (tørrstoff), høyere nivå av mineraler og mer antioksidanter enn ordinær mat. Økologiske grønnsaker inneholder inntil 50 prosent mindre nitrat enn "vanlige" grønnsaker. (Høyt nivå av nitrater er knyttet til sykdommer som diabetes og alzheimers). Økologisk kyllingfilet inneholder to-tre ganger mindre fett og klart høyere nivå av n-3 fettsyrer (som kan være kreftforebyggende). Minst 94 prosent av de økologiske matvarene er helt uten spor av kjemiske plantevernmidler.

En EU-rapport fra i år slår fast at økologiske mat gir lavere risiko for helseproblemer som allergi, eksem og overvekt.  I tillegg minsker økologisk matproduksjon risikoen for utvikling av antibiotikaresistente bakterier. Denne rapporten konkluderer blant annet med:

  1. Det er sterke indisier på at barn av mødre som spiser økologisk, har lavere risiko for å utvikle allergi og eksem.
  2. Voksne som spiser økologisk har lavere risiko for at utvikle overvekt.
  3. Kjemiske midler og giftstoffer som brukes i konvensjonell mat har negativ effekt på barns hjerneutvikling.
  4. Det er høyere innhold av sunne fettsyrer og omega 3 i økologiske melke- og kjøttprodukter. 
  5. Det lave forbruket av antibiotika i økologisk husdyrbruk minimerer risikoen for utvikling av antibiotikaresistente bakterier.

Med all denne dokumentasjonen, så er jo det store spørsmålet: Hvorfor informerer ikke norske myndighetene oss om dette når de gir kostråd? Er det hensynet til EUs konkurransemyndigheter og "fri flyt av varer" som veier tyngst på vektskålen? Eller vil de beskytte det konvensjonelle jordbruket som bruker de sprøytemidlene og kjemiske tilsetningsstoffer som myndighetene har bedt dem om å bruke? Føler myndighetene at det er for sent å snu? Er ikke norske myndigheter opptatt av å dempe bruken av sprøytemidler og andre kjemiske tilsetningsstoffer?

Norske myndigheter har de forskningsresultatene de trenger for å fortelle innbyggerne sine at økologisk mat er sunnere og bedre. Da er det jo bare å undre seg over hvorfor de er så trege med å få landbruket til å satse mer på økologisk produksjon. De velger å støtte matproduksjon med giftstoffer og de anbefaler oss å spise mat  med giftstoffer.

Jeg forstår det ikke. Gjør du?

Del gjerne.

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.