Web Analytics

MOR – BARN-RELASJONEN ER LIKE VIKTIG FOR DYR SOM FOR MENNESKER

dyr dyrevelferd helse landbruk mat & drikke May 09, 2018

Husker du føllet Oskar? Moren hans døde rett etter fødselen, og at han trengte en ny mor skapte et fantastisk engasjement! I Sverige hadde en hest fått et dødfødt føll. Oskar fikk reise til Sverige, og der levde han lykkelig sammen med sin fostermor. Den lykkelige historien kom også i mange aviser. Det er ingen tvil om at vi er mange som ser viktigheten av at dyrebarna får melk og omsorg fra en mor.

Og likevel sitter jeg her, tankefull og trist. Jeg tenker på alle de snille menneskene som gjorde mye for å hjelpe føllet. Mon tro om disse dyrekjære menneskene  har tenkt over hvordan melk, smør og andre meieriprodukter produseres. I Norge er det rutine å ta kalven fra mor rett etter fødselen. Den nyfødte kalven holdes innesperret i en egen kalvebinge, og får aldri ha kontakt med sin mor. Dette utsetter vi kua og kalven for fordi vil vil ha all kumelken selv. Den stakkars kalven får råmelken, og deretter er det pulvermelk som venter til alle måltider. Det er utenfor min fatteevne at det er lovlig å skille nyfødte dyr og deres mor.

Det er ingen forskjell på morsfølelsen for en ku eller en hest. Kalven og føllet har like stort behov for sin mor. Hva er det med oss mennesker når vi for den ene dyrearten reiser til nabolandet for å finne en mor, mens vi for den andre dyrearten ikke løfter en finger? Og attpåtil kjøper vi gladelig produktene som produseres på en så uetisk måte!

Føler du selv at dette er galt? Da har jeg en oppfordring til deg: Bruker du melk og andre meieriprodukter, så kjøp kun økologisk. Der får ku og kalv være sammen i minimum 3 dager, ofte lenger. Boikott all melk, smør, ost, rømme osv som ikke er økologisk. Bevisste forbrukere må til for å snu dette dyreplageriet. Alternativt finner du også veganske alternativer for meieriprodukter.

Minimum 3 dager er selvsagt ikke godt nok, men det er en start. Bønder som tilrettelegger for dette, vil ofte kunne la ku og kalv gå sammen enda lenger. I Norge har vi økologiske bønder som lar ku og kalv få både 2 og 3 måneder sammen.

Så husk: Kjøp kun økologiske meieriprodukter fra nå av. For kua og for kalven sin skyld.

Jeg får vondt i hjertet når jeg tenker på alle melkekyrne og kalvene som ikke får være sammen, fordi vi mennesker vil ha all kumelken selv. Tenk på det neste gang du ser kyr på beite om sommeren. Hvor er kalvene deres?

På bildet ser du såkalte "kalvehytter" som selges til norske bønder. (Faksimile fra Husdyrsystemer.no sine produkter) Kalvene står i slike bokser eller i egne kalvebinger i fjøset. Legg også merke til hvor liten plass kalvene har. Husk bildet hver gang du ser meieriprodukter som melk, smør, rømme osv i butikken. Er dette en behandling av dyr som du vil støtte ved å kjøpe produktene?

Hvis ikke håper jeg at du alltid velger økologisk eller vegansk heretter.

Del gjerne.

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.