Web Analytics

JERMINA, NORGES MEST FOTOGRAFERTE KU MED DE SPESIELLE HORNENE

dyr dyrevelferd helse landbruk mat & drikke mattilsynet natur Jul 29, 2021
Fjøsets dronning har forandra seg litt siden den gangen du malte henne, sier bonden Anne Ragnhild Korsvold Saglien. Med årene har hornene endret seg gradvis, og det ene peker nå mer og mer nedover. Det samme skjedde med moren og mormoren også. Kanskje skjer det oftere med dølefe enn med andre raser.
 
Dølafe er en tradisjonell norsk storferase fra Gudbrandsdalen, Østerdalen og Hedmarken. Den er nøysom, og greier seg fint med fjellbeite. I takt med industrilandbruket, der hvert dyr skal gi oss urealistiske mengder med kjøtt og melk, ble dølefeet utkonkurrert av "mer effektive" raser. Det er så synd! I dag regnes rasen som utrydningstruet.

Ta vare på de gamle rasene

Jeg ønsker meg bort fra en rå utnyttelse av dyr, der vi gjennom avl og foring ikke lenger fokuserer på det sunne og normale. Regjeringens politikk for økt kraftfôrimport og samling av melkeproduksjonen i et lite antall industrifjøs uten beitemuligheter, er grusomt, synes jeg. Tenk at vi tvinger dyr til å leve i store haller, såkalte industrifjøs. De får aldri lov til å komme ut, spise gress på enga eller kjenne sol, regn og vind.
 
 
Dette fordi det skal være effektivt. Våre myndigheter står for en grådighetspolitikkuten sidestykke. Hver ku skal gi minst 8000 liter melk i året. Det pøses på med soya fra Brasil for å få nok kraftfor så vi kan skvise ut de ekstra literne. De gamle kurasene gir stort sett mindre enn 5000 liter. Til gjengjeld greier de seg med mindre kraftfor, og de er nøysomme i kosten.
 
 
Jermina var blant de heldige. Bonden Anne Ragnhild satset på gamle kuraser. Jermina slapp å leve innesperret. Hver sommer fikk hun gleden av å komme til seteres. Nå får hun gå ute på gården og spise gress i sommerhalvåret. 
 
 
Generasjonene før oss hadde vært stolte om vi fjernet oss fra grådighet og utnyttelse (ofte omformulert som "effektivitet"), til et mer naturlig samspill med husdyrene.
 
 
Bildet er tatt av Borgny Sletten, og det vakre maleriet av Jermina er laget av Sissel Endresen. Hun er opptatt av våre truede dyrearter, artsmangfoldet og miljøet. Sissel har laget mange flotte dyrebilder, se her  https://www.sisselendresen.com/
 

Del gjerne.

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.