Web Analytics

HVOR SUNN ER EGENTLIG BARNEIDRETTEN… FOR BARNA?

helse mennesker imellom selvutvikling Sep 12, 2016

De første årene innen barneidretten er det kanskje kos, lek og moro. Så setter alvoret inn. For at unger i barnskolealder skal "henge med" i den fritidsaktiviteten de har valgt, må de gjerne møte på trening 2 til 5 ganger i uka. Så kommer konkurranser på toppen av det hele. Og vi foreldre er med på sidelinjen, vi roser, og heier og skriker, og kanskje kjefter vi litt også. Eller retter sagt, vi støtter og vi motiverer...

Jeg har mange ganger undret meg over hvor mye samspill og glede dette råkjøret skaper for barna? Hvor mange barn har vel ikke lyst til å spille ball kun for å ha det gøy? Hvor mange har lyst til å kose seg i bassenget uten at de på død og liv har lyst til å svømme så fort? Hvor mange barn nyter å ha ski på bena, men opplever at skigleden forsvant i konkurransejaget? Hvor mange barn ønsker å "bare være sammen med hesten", men for å få lov til det skal det både trenes og konkurreres? Hvor mye (eller rettere sagt hvor LITE) fritid har ungene til å "bare være sammen" når lekser, trening og konkurransene er unnagjort? Jeg skulle ønske ungene kunne velge å drive med idrett uten nødvendigvis å måtte konkurrere mot hverandre. Slik det er i dag er de ikke gamle før de må velge å "satse" eller slutte i idretten sin. Med et slikt trenings- og konkurransepress finner de fort ut om de "passer inn" (les lykkes...) eller ikke. Det er ingen overraskelse at mange faller fra fra 12-årsalderen. Jeg tror det er mulig å organisere norsk barneidrett på en annen og bedre måte.

Mange barn er stresset, og mange gjør alt de kan for å vise andre at de er "gode nok". Når de konkurrerer er de verken rolige eller avslappet. Hvorfor er dette noe alle barn skal igjennom i landet vårt?

Mindfulness er et moderne ord for meditasjon. I den tilstanden kan man finne en indre ro, og bli kjent med sin egen sjel. Når man er i en meditativ tilstand er man så lamgt fra "konkurranselysten" som det er mulig å komme. Flere skoler og barnehager i Danmark gjennomførte et forskningsprosjekt der barna fikk lære indre ro, utføre yoga og reflektere rundt verdier og karakterstyrker som ærlighet, fornuft, visdom og vennlighet. Resultatene var overveldende. Barna fikk økt sin konsentrasjonsevne. De fikk en større forståelse av seg selv og andre. De fant roen i seg selv. De ble bedre venner. Suksessen gjør at prosjektet forlenges, og flere skoler og barnehager henger seg på.

Jeg gleder meg til den dagen vi verdsetter barn akkurat som de ER. Jeg gleder meg til den dagen vi voksne forstår at det er bedre måter å være sammen på enn å sende barna inn i konkurranser der de skal vise hvor dyktige de er, prestere og ikke minst "vinne over" sine jevnaldrende.

Del gjerne <3

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.