Web Analytics

HVITE UKER – SLIK VAR DET FOR MEG Å GÅ 16 UKER UTEN ALKOHOL

healing helse mat & drikke mennesker imellom selvutvikling Jun 06, 2017

For en tid tilbake droppet jeg alkohol i fire måneder. Det var en lærerik prosess på så mange plan. Jeg fikk åpnet øynene mine for noe jeg tidligere hadde sett uten at jeg så... Alle bildene i sosiale medier som indikerte at nå var det kos, hygge og sosialt. Flaskene og glassene som var med på så mange bilder. Jeg hadde sett dem før også, men først nå la jeg merke til hvor uendelig mange slike bilder det var. Endelig fredag. Lørdagskos. Feiringer. Fester. Feiring av det ene og feiring av det andre. Eller så symboliserte det fulle glasset at nå var det fred og ro og avslapning. Så uendelig mange flasker og glass som jeg frem til da hadde tatt som en selvfølge i sosiale medier.

De var der de andre statusene også. Statuser som fortalte om en kamp for å holde seg unna flaska. Statuser som telte dager, måneder og år for hvor lenge siden det var livet gikk i en positiv retning. I dag er det 20 år siden jeg valgte et nytt og bedre liv, med en dag av gangen. I dag blir det kake her! skrev en av dem.

Jeg har aldri drukket mye, men jeg er en av dem som synes det er greit å kose meg med vin et par kvelder i uka. Jeg synes også at det er hyggelig med alkohol i festlig lag. I mine hvite uker visste jeg at jeg kom til å savne "kosen". Jeg dro innom polet og kom hjem med flere alkoholfrie alternativer. De alkoholfrie vinene smakte godt. Alkoholfri øl hadde jeg fra før av. Når andre drakk øl eller vin valgte jeg alkoholfritt.

Mine hvite måneder gjorde også at alkohol ble et samtaleemne på en annen måte enn tidligere. Jeg fikk høre historier, og forstod at alkolholmisbruk er et problem for så alt for mange, direkte eller indirekte. Jeg fikk høre om familiesammenkomster der hyggen bokstavelig talt druknet i alkohol. Jeg fikk høre om utrygge barn. Jeg fikk høre om det skjulte misbruket blant mennesker som tilsynelatende er velfungerende. Jeg fikk høre om skuffelser og svik som hadde sin rot i alkohol. Noen av historiene kom fra mennesker jeg har kjent i årevis, men samtalene våre hadde aldri beveget seg inn på alkoholens vanskelige terreng før nå.

Etter fire hvite måneder gledet jeg meg til jeg skulle smake "ordentlig" vin igjen. Flaska ble åpnet, og full av forventning tok jeg glasset til munnen. Og hva skjedde? Det smakte ikke som før! Jeg likte det ikke slik jeg hadde gjort før. Noe hadde endret seg. Jeg kjente også mer fysisk, at dette var en energi som ikke var godt for meg. Det gjør at jeg fremdeles ofte velger alkoholfrie alternativer.

Vurderer du å starte med noen alkoholfrie uker? Det anbefales. Et forsøk med 102 friske kvinner og menn i 40-årene taler sitt tydelige språk. Alle drakk mer enn helsemyndighetene anbefaler. Etter 4 hvite uker hadde de redusert leverskader med 12,5 %, redusert insulinresistensen med 28 prosent og redusert kolestrolnivået betraktelig. Nær sagt alle gikk også ned i vekt! Og alt dette på bare fire uker! Dersom det fantes et medisinsk preparat som kunne redusere blodtrykk og forbedre kolestrolnivået og insulinresistansen på samme måte, ville dette vært et preparat vært milliarder av kroner, sa professor Kevin Moore.

Det er ingen tvil om at å droppe alkoholen er en periode er en øyeåpner av dimensjoner!

Lykke til og kos deg med dine hvite uker.

Del gjerne. 

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.