Web Analytics

HAR DU MØTT EN FLYVENDE APE?

helse mennesker imellom selvutvikling May 27, 2017

Verden blir ikke ødelagt av de som gjør ondt, men av de som ser på uten å gjøre noe, sa Albert Einstein. Har du noen gang vært utsatt for en person som ikke er snill, kanskje en som er pykopat eller narsissist? Da har du sannsynligvis også stiftet bekjentskap med hans eller hennes flyvende ape(r). Den flyvende apen er ofte en ektefelle, samboer eller kjæreste. Det kan være en mor eller far. Det kan være andre familiemedlemmer, en kollega, nabo eller en venn.

Begrepet stammer fra fra filmen «Trollmannen fra Oz», der en ond heks bruker flygende aper til å gjøre sine ærend. Den flyvende apen er en person som støtter feil person. Han eller hun er på "den slemme" sitt parti. Det er som om all rettferdighetssans er visket bort. I stedet for å sette en stopper for uakseptabel atferd, vil den flyvende apen se på mishandlingen uten å løfte en finger for å hjelpe offeret. Kanskje er det en mor som beskytter ektemannen når han er slem mot barna. Han mente det ikke, sier hun, selv om alle vet at det ikke er noen unnskyldning for den slags atferd. Den flyvende apen bagatelliserer og glatter over atferden. I stedet for å si at ja, det han sa eller gjorde mot deg er feil, så vil den flyvende apen heller fortelle at han egentlig er snill eller at du ikke må være så nærtagende... Ved å beskytte, skjerme og lyve hjelper han eller hun psykopaten. Den flyvende apen får fordeler ved å støtte psykopaten. Kanskje er belønningen at psykopaten er "snillere" mot den flyvende apen, at livet blir litt lettere for en person som har et elendig selvbilde? Å opprettholde fasaden er viktigere enn å erkjenne at noen i familien skader andre. Den flyvende apen som dekker over en syk persons handlinger, er medskyldig i mishandling og overgrep. Kanskje sier den flyvende apen noe som:
Dette må du aldri fortelle til noen.

Hun mener ikke det hun sier.
Han er en super far
Moren din vil bare ditt beste
Du må ta hensyn
Han er snill
Hun er fantastisk
Jeg har aldri møtt en bedre mann
Nei, han sa ikke det! Det han mente var...
Nå misforstår du...
Hysj, dette snakker vi ikke om. 

De «flygende apene» går foran og baner vei for "de slemme". De "glatter over", unnskylder dem, lyver for dem, skryter av dem. Ofte vil de prate ned de menneskene som fortjener deres støtte.

Ekstra ille er det når de flyvende apene er familiemedlemmer. I mange tilfeller er de ikke bare overgriperens familiemedlemmer, men ofte ofrenes familiemedlemmer også. Ekstra ille er det når det er en forelder som ser og hører at den andre forelderen utsetter barna for fysiske eller psykiske overgrep, uten at de bryter inn eller beskytte barnet sitt. Deres feighet har en høy pris. At de velger å støtte overgriperen i stedet for offeret ødelegger familier. Det blir ikke lett for dem den dagen de innser hvordan deres feighet har påført andre lidelse.

Det viser hvor viktig det er å arbeide med seg selv. Det er ofte gode grunner til at noen har blitt en "flygende ape", de har ofte dårlig selvfølelse og selvtillitt, de mangler mot og de styres av usikkerhet eller frykt. Jeg håper at de ønsker endring, og er villig til å arbeide med seg selv.

Del gjerne. 

 

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.