Web Analytics

HAR DU HØRT OM DEN NORSKE MONSTERSAUEN?

dyr dyrevelferd helse landbruk natur Apr 27, 2017

I disse dager er det lamming i mange fjøs i Norge. Små søte lam ser dagens lys.... Eller er det egentlig så små? Gjennom systematisk og uetisk avl har nordmenn skapt en monstersau. Den veier rundt det dobbelte av det sauer veide tidligere. Den er avlet frem til å føde så store og så mange lam, at det går på dyrevelferden løs! I disse dager er søyer bokstavelig talt sprekkferdige. Noen av dem i den grad at bukskinnet revner! Det normale for en sau er å føde et eller to lam. På grunn av målrettet avl i Norge kan det ligge 3, 4, 5 eller opptil 8 lam inne i henne! Mange søyer lider under drektighet og fødsel, og noen får varige skader.

  1. En villsau veier ca 40 kilo. Den er lett og elegant i kroppen, og den kan løpe raskt.
  2. Fordi menneskene i sin grådighet ønsker mest mulig kjøtt per individ har vi avlet frem en "syntetisk" sauerase som heter "Norsk kvit sau" (NKS). Den veier det dobbelte, eller enda opptil 100 kilo, like mye som en liten bjørn! Likevel er den mer spedlemmet enn enkelte lettere raser! Slikt blir det mye og billig kjøtt av! Monstersauen er stor, den er hurtigvoksende, kjøttfull, tung og treg.
  3. Den har bare to spener, men får opptil 8 lam. Det er en tøff påkjenning. Mange søyer blir alvorlig skadet eller dør på grunn av drektighet (svangerskap) og fødsel. Det er dårlig velferd for lammene også.
  4. Har du hørt om sauer som "sprenges"? Det har du sikkert. Vi har alle hørt at hundeeiere må passe på hundene sine. Sauer kan dø hvis de blir jaget. Det triste er at ingen belyser HVORFOR monstersauen kan kollapse og dø når den løper. Den har ikke lungekapasitet som er tilpasset den overdimensjonerte kroppen. Disse misfosterne slipper vi altså ubeskyttet ut i fjellheimen. De er sjanseløse hvis de møter rovdyr. Forstå det den som kan.

Det er Norsk Sau og Geit som driver det organiserte avlsarbeidet for NKS. Til høyre kan du se faksimile med bilde av hvordan de presenterer rasen. Se på de tynne bena og den enorme kroppen!

Bønder kan gi klar beskjed til Norsk Sau og Geit (lenke)  at de mener at avlen går på dyrevelferden løs. Bønder kan hoppe av den vanvittige karusellen der økonomien teller mer enn dyrevelferden. Bønder kan gå over til saueraser som ikke er ødelagt av grådige avlskriterier, for eksempel ursau og villsau. Jeg vet at noen sauebønder som har NKS driver etisk og bra. De ønsker å rette opp i feilavlen, og de satser på å få færre lam per søye. Disse bøndene kan slå seg sammen, danne en merkevare eller en gruppering, så kan det være mulig å anbefale deres produkter.

Hva kan vi forbrukere gjøre?
Du kan kan gi beskjed til Norsk Sau og Geit (lenke) at de mener at avlen går på dyrevelferden løs.

Dette er ikke bare bøndenes skyld. Myndighetenes tilskuddsordninger er utformet slik at de presser frem høye lammetall/store lam. Bønder som satser på mer opprinnelige raser med lavere fødselstall eller mindre lam er ikke så "effektive" som myndighetene krever. Norske myndigheter straffer bønder som prioriterer dyrevelferd når det gjelder saueraser og lammetall. Det er på tide å ikke stemme på politiske partier som tvinger bøndene til å drive rovdrift på dyr! Vi må stemme på politikere som er villig til å prioritere dyrevelferd.

Og viktigst av alt: Slutt å kjøpe industrielt lammekjøtt i butikken. Handle direkte fra bønder som selger produkter av villsau og mer opprinnelige saueraser. Du finner noen forhandlere her. Husk å forsikre deg om at det er villsau eller "ursau" de selger.

De som har avlet frem monstersauen forstår et språk: Nemlig penger. Mest mulig kjøtt og flest mulig lam per individ er målet. Når folk slutter å kjøpe produkter av "Norsk kvit sau". (NKS) på grunn av hensynet til dyrevelferd, må de tenke nytt.

Del gjerne.

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.