Web Analytics

FORSKNING VISER AT ØKOLOGISK MELK ER SUNNERE

dyr dyrevelferd healing helse landbruk mat & drikke natur Mar 13, 2018

Har du betennelser i kroppen? Da må du spise mat som hjelper deg til å unngå betennelser. Visste du at å velge økologiske meieriprodukter fremfor "vanlige" kan være en god start?

I maten vi spiser er det mange fettsyrer, og det er viktig for helsa vår at det er en god balanse mellom omega 6 og omega 3. Vi bør få i oss like mye av disse fettsyrene, men de fleste får i seg alt for lite omega 3, selv om de spiser "normal mat". I kroppen vår vil disse fettsyrene omdannes de til hormonlignende stoffer som har stor innflytelse på om vi får en betennelse, om vi har smerter, om blodkarene kan trekke seg sammen og om blodplatene vil klumpe seg sammen til en blodpropp. Problemet er bare at omega 6 er en betennelsesfremmende fettsyre, som kan gjøre stor skade hvis den ikke er i balanse med omega 3-fettsyrer.

Omega 3 er langt bedre til å dempe inflammasjon (betennelser). Omega 3 kan også motvirke blodpropp, dempe smerter, senke blodtrykket og beskytte deg mot alle de andre sykdommene som kronisk betennelse i kroppen kan føre med seg.

I kroppen vår konkurrerer omega 6 og omega 3-fettsyrene om plassen for å bli omdannet til viktige signalstoffer. Spiser du mest omega 6 kan det få store konsekvenser for helsa. Mange med et normalt norsk kosthold får i seg mange ganger mer omega 6 enn omega 3. Kanskje er det ikke så rart at mange sliter med betennelser, hjerteproblemer og leddsmerter?

Visste du at forskning har vist at økologisk melk og meieriprodukter er sunnere for kroppen din? Det viser seg nemlig at økologisk melk inneholder langt høyere nivåer av den sunne omega 3-fettsyren enn vanlig melk. Det er konklusjonen til en gruppe amerikanske forskere som i over et år analyserte fettinnholdet i 400 forskjellige melkemerker. Resultatet av studien viste at økologisk melk inneholdt gjennomsnittlig 25 prosent mindre omega 6, og 62 prosent mer omega 3 enn vanlig melk. Se studien her.

Vanlig melk har et forhold mellom omega 6 og omega 3 på cirka 5,8, mens økologisk melk har en ratio på 2,3. En enorsm forskjell! Årsaken til at økologisk melk er sunnere er at kua spiser mindre kraftfor og spiser mer gress. Alle økologiske meieriprodukter inneholder mer omega 3.

Når du kjøper økologiske meieriprodukter støtter du et miljøvennlig landbruk med lite giftbruk. Dyrene har ofte bedre velferd, med mer bevegelse og naturlig mat. I Norge er det forbudt å ta kalven fra melkekua rett etter fødselen på gårder som driver økologisk. (I konvensjonaelt landbruk er det utrolig nok lov å skille ku og kalv rett etter fødselen).

Anbefalingen min er: Kjøp økologisk melk og økologiske meieriprodukter. For jorda vår, for dyrene og ikke minst for din egen og familiens helse.

Husk at omega 3 er den sunne fettsyren, mens omega 6 har betennelsesfremmende egenskaper. Økologisk melk og økologiske meieriprodukter har perfekt balanse mellom disse fettsyrene.

Del gjerne. 

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.