DEN FARLIGE LEGEMIDDELINDUSTRIEN
Sep 02, 2016
Bindingen til legemiddelindustrien er sterk ogsÄ hos mange fastleger, skriver intensivsykepleier Gry GrÞnseth i dette innlegget.
I 2013 kom det ut en bok skrevet av Peter GÞtzsche, dansk professor og overlege dr. med. Han leder det internasjonale, uavhengige Nordic Cochrane Senter i Danmark. PÄ baksiden av denne boken stÄr det blant annet « - og han viser hvordan pasientens tillit til de legemidler legene utskriver er basert pÄ en livsfarlig illusjon om at de er sikre, fordi de er blitt testet og godkjent:»
For alle som har mer eller mindre sterke mistanker om at det er noe fundamentalt galt i dagens behandlingsideologi, og som fÞler seg utrygge pÄ om medikamentene de eller deres pÄrÞrende fÄr, er bra for helsen, er det en meget anbefalelsesverdig bok. Alle som har rett til Ä ordinere medisiner, bÞr lese den. Bokens tittel er «DÞdelig medisin og organisert kriminalitet» og undertittelen er « Hvordan legemiddelindustrien har korrumpert helsevesenet»
En annen bok, skrevet av en norsk psykolog, har tittelen «DÞdelig terapi», og den utkom i 2002. Temaet ogsÄ her er hvordan pasienter fÄr Þdelagt helse og Þdelagt liv pÄ grunn av farlige medikamenter ordinert av deres lege. I realiteten er dette som narkotika pÄ resept. Men som psykologen sier i boken: « Problemet er etter min oppfatning enda alvorligere enn den ukontrollerte bruken av illegal narkotika, fordi preparatene er legale og gir seg ut for Ä vÊre behandling og til den enkeltes beste.»
I 2010 skrev en eks. legemiddeldirektÞr for et av verdens stÞrste legemiddelfirma Eli Lilly, en bok med tittel «DÞdelige bivirkninger». I denne boken forteller han om hvordan han selv brukte bestikkelser og snikmarkedsfÞring for Ä fÄ flere farlige medisiner pÄ markedet. Og hvor intet middel var rÄttent nok for Ä fÄ solgt medisiner, selv om firmaet gjennom skjulte forsÞk var vel kjent med at de er sÄvel meget helseskadelige som dÞdelige.
Legg merke til at alle disse tre bĂžkene, som er kommet ut i tre ulike land, og hvor forfatterne ikke har noen forbindelse til hverandre, alle har ordet dĂždelig i tittelen. Det er ikke tilfeldig, og hvis du leser disse bĂžkene skjĂžnner du hvorfor.
I Amerika bruker legene en tykk bok som kalles DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) nÄr psykiske lidelser skal diagnostiseres. Utgave nr. 4 (NÄ er nr 5 kommet og er enda stÞrre) inneholder 374 lidelser og mange graderinger under der igjen. I Europa brukes ICD som baserer seg pÄ DSM. De fleste av livets sider beskrives ifÞlge denne som en psykisk lidelse, og som du derfor kan fÄ foreskrevet medisiner for. Det fÄr du i lÞpet av fÄ minutters legekonsultasjon i USA. Er det bedre her? Ikke stort, tror jeg. Og det pÄ tross av at det ikke eksisterer noen test som kan pÄvise at det finnes noen kjemisk ubalanse i hjernen, som er beveggrunnen til at du trenger et eller annet psykotropt medikament. Dette er psykiatriens store lÞgn. Psykiatrien er legemiddelindustriens paradis, sier GÞtzsche. Og det er «big, big business».
Er du redd for heiser, har du en psykisk lidelse du kan fÄ medikament for. Hvis du i USA er trÞtt pÄ grunn av at du jobber nattskift, har du ogsÄ en psykisk lidelse og kan vÊre potensiell mottaker av et medikament som heter Nuvigil. Den lidelsen har jeg. Jeg blir fryktelig trÞtt nÄr jeg jobber nattevakter. Den medisinen er forelÞpig ikke godkjent i Norge, og det er ganske greitt, da den har uÞnskede virkninger som multiorgansvikt, mani, selvmordstanker og mange, mange andre. Jeg kan nok fort komme til Ä fÄ en annen lidelse beskrevet i DSM. Den har man, nÄr man motsetter seg behandlingen en lege ordinerer. Eksemplene er mange. Psykiatrien medikaliserer normaliteten.
Men ogsÄ innenfor somatikken er det grunn til Ä stille kritiske spÞrsmÄl ved rausheten med diagnoser og medisiner. Et godt eksempel er for hÞy kolesterolverdi i blodet som nesten alle over en viss alder angivelig har. Hvorvidt dette gir hjerteproblematikk trekkes nÄ i tvil av mange eksperter. Og jeg tror mange ville betenke seg for Ä ta kolesterolsenkende medisiner, hvis de var klar over de alvorlige bivirkningene disse medikamentene er beheftet med. Ikke alle er engang oppfÞrt i Felleskatalogen. Kanskje bedre med kolesterol litt over normalverdi ( og som kanskje ikke er farlig?) enn sterke muskelsmerter, dÄrlig hukommelse, impotens eller hudkreft?
ForÞvrig er det et smart trekk av Felleskatalogens eiere (= legemiddelindustrien) Ä plassere Þnskede virkninger av et medikament under indikasjoner/ virkninger, og Ä kalle alle uÞnskede virkninger for bivirkninger. Det reduserer de uÞnskede virkningene til noe som sjelden skjer, og de Þnskede virkningene til noe som skjer eller sannsynligvis skjer. Ordvalget lurer leger sÄvel som pasienter. (Felleskatalogen er det oppslagsverket helsevesenet i all hovedsak benytter seg av for Ä lese om medikamenter).
NÄr det gjelder psykofarmaka sier GÞtzche:» VÄre borgere ville vÊrt langt bedre stilt, hvis vi fjernet alle psykofarmaka fra markedet, fordi legene ikke er i stand til Ä hÄndtere dem. Det er udiskutabelt at deres tilgjengelighet gjÞr mer skade enn gagn».
Jeg tviler ikke pÄ at de fleste leger og psykiatere vil sine pasienters beste, og er overbevist om at de gjÞr det riktige, nÄr de skriver ut en resept pÄ et eller annet medikament for en eller annen lidelse. Men jeg tror ogsÄ at noen gjÞr det ganske bevisst, fordi profitt betyr mer enn etikk (legemiddel-firmasponset utdanning, kurs, reiser, hinsides hÞy lÞnn for foredrag, middager mm). Bindingen til legemiddelindustrien er sterk ogsÄ hos mange fastleger. Fra legemiddelfirmaenes side foregÄr det en storstilt jakt pÄ leger som kan kjÞpes. Men hvor er helsemyndighetene? Du kan se Brennpunkt-dokumentaren om Silje: «Bare en pille til». Det gir deg en anelse om hvordan det stÄr til.
Se etter reklamemateriell for legemiddelfirma neste gang du er hos legen. Se hva som stÄr pÄ pennen legen skriver med, eller hva som stÄr pÄ skriveblokka. Det er en begynnelse til Ä tenke litt mer kritisk pÄ hva du fÄr av medikamenter. Peter GÞtzche refererer til en grundig norsk undersÞkelse som viste at 9% av de som dÞde pÄ sykehus, dÞde direkte pÄ grunn av den medisinen de fikk, og at andre 9 % dÞde som en indirekte fÞlge av det. GÞtzsche sier: De viktigste Ärsaker til dÞdsfallene er altfor ettergivende legemiddelregulering, overbehandlig, polyfarmaci (mange medisiner samtidig), for liten kunnskap om legemidlenes skadevirkninger og tusenvis av advarsler som ingen lege i sin krevende hverdag kan mestre.
For egen del er slÞret for min Þyne nÄr det gjelder legemiddelindustriens bedrag, dratt fra, bÄde gjennom min jobb som intensivsykepleier og gjennom private erfaringer. Jeg har for eksempel erfart ganske mange fallskader, selvmordsforsÞk, vold og bisarr oppfÞrsel, og ogsÄ hjertearytmier og hjertestans, av mennesker pÄ psykotrope medikament.
Det er Ä hÄpe at pasienter sÄvel som leger blir i stand til Ä ta beslutninger om helse pÄ et bedre grunnlag i framtiden enn de er i dag. Dagens grunnlag bygger alt for mye pÄ legemiddelindustriens lÞgner, korrupsjon og bedrag.
«All sannhet gjennomgÄr tre stadier:
FĂžrst blir den latterliggjort.
SĂ„ blir den mĂžtt med kraftig motstand.
Til slutt blir den akseptert som en selvfÞlgelighet.»
Arthur Schopenhauer
Kronikken har tidligere stÄtt pÄ trykk i Tidens Krav.
DEL GJERNE!
FĂ„ Inspirasjon og nyheter i innboksen din
Ikke gÄ glipp av det som skjer. Du fÄr nyttig info og gode tilbud pÄ mail. Det er helt trygt Ä melde seg pÄ. Jeg deler ikke epostadressen din med noen, og du kan melde deg av nÄr du vil.