Web Analytics

DA HAR JEG KASTET NORSKE BØNDER UT AV KJØLESKAPET

dyr dyrevelferd helse landbruk mat & drikke natur May 16, 2017
DA HAR JEG KASTET UT NORSKE BØNDER FRA KJØLESKAPET. Per Roger Bekken la ut denne teksten og bildet i sosiale medier, og jeg har fått lov til å dele det her. Bakgrunnen var at en ungdomspolitiker hadde skrevet: "Det er ikke noe tap om vi mister norsk jordbruk". Per Roger tok han på ordet, og resultatet ser du på bildet. Nå må vi snart skjønne at maten ikke vokser av seg selv i kjøleskapet!
 
Dette er virkelig noe å tenke over. I dagens situasjon er det så lett å tenke at mat kan produseres billigere i andre land, og at vi "bare kan importere". Det gjør oss utrolig sårbare. Med ett kan situasjonen være en annen. Naturkatastrofer, krig og ekstremvær kan over natten sette oss i en situasjon der vi har knapphet på mat. Tilgang til nok og trygg mat er en viktig del av vår nasjonale beredskap. Dessverre tar vi ofte matsikkerhet for gitt i Norge.
 
Korrigert for fôrimport til landbruket er den norske selvforsyningsgraden på rundt  40%.  Den norske lave selvforsyningsgraden er på nivå med industrilandene med lavest selvforsyning i verden, som Japan og Sør-Korea. Norge er dermed blant de land i verden som er mest avhengig av internasjonal handel med landbruksvarer.
 
I en situasjon der nasjonal matsikkerhet er truet vil ethvert land først sikre mat til sin egen befolkning. Så spørs det om de har matvarer igjen å selge til oss nordmenn... Vi kan ikke stole på at resten av verden skal produsere maten vår. Dessverre er det det vi gjør når våre politikere fører en hodeløs politikk. Bærekraftig drift her hjemme er byttet ut med import av en million tonn kraftfôrråvarer hvert år fra den andre siden av jordkloden. Norge importerer mat til dyrene i landbruket vårt. Vi bruker mer enn 2,5 millioner dekar jord i land som selv trenger jorda til å dyrke egen mat. Bonde etter bonde her hjemme får så elendige vilkår at de tvinges ut av landbruket. Gårdsbruk etter gårdsbruk legges ned. Det er ikke til å forstå!

Del gjerne. 

 Lik / følg gjerne min facebookside

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.