Web Analytics

ÅHHH FOR ET FINT KURS JEG VAR PÅ I HELGEN!

helse landbruk mat & drikke mennesker imellom natur selvutvikling May 14, 2017

I helgen deltok jeg på et fantastisk kurs. Anders Nordrum er gartner og pedagog. Han brenner for å lære bort hvordan vi kan dyrke grønnsaker i vinduskarmen og i hagen. Firmaet han driver sammen med kona Barbro heter DATSJA. Begrepet "datsja" er hentet fra Russland. En datsja var kolonihagen de fleste østeuropeere fikk tilgang til under Sovjettiden. Kjøkkenhagen med den lille hytta og badstuen, var ferieparadiset og det viktigste spiskammeret for familier i matknappe tider. Her lærte de hvordan de fikk mest mulig ut av hver kvadratmeter jord, og hvordan de best kunne lagre, tilberede og konservere markens og naturens grøde.

Vi lever våre liv trygt i en matvareoverflod holdt oppe av en solid økonomi, olje, elektrisitet, rent vann, matvarer som kan transporteres jorda rundt, datateknologi, godt smittevern og fravær av krig. Dette er veldig bra. Men hva om noe av dette stabile glipper - hva om vi måtte dyrke mer av vår egen mat for en periode? Hvordan kan vi bli mer selvberget? Hvilke frø bør vi ha liggende i fryseren klar til bruk?

På kurset lærte vi mye. Vi fikk pode agurk på gresskar (se bildet av meg med plantene i flaska), lære om jordsmonn og  hvordan vi kan "mate jorda" (som blir en helt annen tankegang enn å gjødsle den). Vi fikk lære om frø, såing og planting. Vi var innom regulering av ugress og skadegjørere, Vi lærte også litt om hvordan vi kan lagre mat dersom vi ikke har tilgang til kjøleskap eller fryser.

Barbro serverte en fantastisk god lunsj. Anders er en dyktig og sympatisk mann med en varm utstråling. Dette er et kurs jeg virkelig kan anbefale. Mer info finner du på datsja.no

Del gjerne. 

Få Inspirasjon og nyheter i innboksen din

Ikke gå glipp av det som skjer. Du får nyttig info og gode tilbud på mail. Det er helt trygt å melde seg på. Jeg deler ikke epostadressen din med noen,  og du kan melde deg av når du vil.