malamute blogg 3Til glede (?) for sine 12.000 følgere på facebook, har en hundeeier fortalt om hvordan hun behandler (eller mishandler?) hunden. Uten blygsel forteller hun hvordan hun bruker vold mot hunden sin. Hun skriver: jeg orker ikke å begynne å lese meg opp på noe jævla hundepsykologi heller. Den stakkars hunden betaler tydeligvis prisen for det….

Om den unge hunden sin skriver hun: Han har et ekstremt godt lynne altså. Rolig som valp og han lærer veldig fort. Det må selvfølgelig være effektiv læring med en glunt som vokser så fort, og det har blitt på den hardhendte måten. Jeg har lært han en del triks vi får bruk på ute på tur, men det har krevd mye tålmodighet fra min side. Det er først et nei, og dermed en advarsel på andre forsøk, og tredje gang så smeller det! Det er effektivt og jeg orker ikke å begynne å lese meg opp på noe jævla hundepsykologi heller. Dette er halvt en ulv til sinns og jeg behandler han deretter. Han skal være underettet meg til alle tider med respekt, og det krever at en står på sitt. Jeg er glad i gutten, men tidvis får han seg noen basketak fra meg. Heldigvis begynte vi med dette tidlig og han legger seg kjapt på rygg. 

Der er derimot blitt vanskelig å legge han i bakken ufrivillig. I desember tok jeg han i å tisse inne. Markere veggene. Jeg prøvde så godt jeg kunne å dytte snuten hans i tisset sitt, uten hell. Han stritter med all sin kraft og det ender med at han vrir seg ut av halsbåndet i kampens hete og stikker av. Jeg løper etter malamute blogg 2han med lovord om juling når jeg ser han igjen. Han forsvinner inn i bjørkeskogen…

Ja du leste rett. I «basketaket» der hun skulle presse den følsomme hundenesa ned i urin ble unghunden så redd at han stakk av. Litt av en «flokkleder» som oppfører seg så grusomt at hunden ikke ser annen løsning enn å rømme unna henne! Attpåtil skulle hunden få juling når hun så han igjen! Selvsagt fikk hun mange kommentarer fra bekymrede hundeeiere. I stedet for å gå i seg selv, forsvarte hun de grusomme metodene sine i et nytt blogginnlegg. Jeg lar sitatene tale for seg:

Fysisk beskjed om at dette er uakseptabelt fungerer bedre enn ord i slike tilfeller. … Så tidvis blir jeg nødt til å sette hardt mot hardt for å lære dem å skille rett fra galt. Fysisk basketak med hund er effektivt og nødvendig i enkelte situasjoner….

GAMLE METODER OG MYTER OM OPPDRAGELSE. Jeg synes det blir litt for dumt å skulle skylde på at mine oppdragelsesmetoder blir for gammeldagse og utdaterte. …Det er ikke skadelig for hunden å dytte snuten i sitt eget tiss når den frivillig gjerne både ruller og plasker i drit. Det er ikke traumatisk på noe sett og vis og vil ikke sette noen varige men. På en Malamute uansett.

malamute blogg 4Det er veldig viktig at folk FORSTÅR at denne rasen er ikke en usikker hund som knekker sammen av å foreks «få snuten dyttet i sitt eget tiss» som en lærepenge. Den rister det av seg to sekunder etterpå, og ler deg nærmest i trynet av ditt dårlige forsøk på å fortelle rett fra galt.

Utrolig spesielt å påstå at hunden ler av å få presset nesa si ned i urin! Jeg trodde slike metoder døde ut på 80-tallet. Hele bloggen er dessuten overøst med forklaringer om at malamute er en sta, tøff og dominerende hunderase som krever at hun bruker forferdelige metoder. Litt av en unnskyldning! Heldigvis skaper bloggen heftig debatt også blant malamuteeiere. Mange er sterkt uenig i det hun sier om rasen.

Ingen tvil om at hun skriver sant, når hun skriver:  Jeg orker ikke å begynne å lese meg opp på noe jævla hundepsykologi heller. Men da burde hun heller ikke uttalt seg skråsikkert om hundetrening for sine mange tusen følgere.

malamute blogg sponsorerOg hvis du lurer på det, disse sponsorene støtter henne: Aclima, Hel Sport, Real turmat, St-utleie, Fjellpulken, Normark, Aktive Råd og Regnskap, North experience, Røros hund og fritid. Mon tro hva de sier til å få sine firmanavn assosiert med slik behandling av hund?

Mattilsynets veiledning om hold av hund finner du HER  Den sier bl.a dette om trening: Du bør skaffe deg oppdatert kunnskap om trening av hund og velge en treningsmetode som går ut på å belønne hunden for ønsket atferd fremfor å straffe uønsket atferd. Hvis du straffer hunden for feil oppførsel ved å påføre den smerte eller frykt, er faren stor for at hunden utsettes for unødige belastninger. Å straffe en hund som ikke forstår hvorfor den blir straffet, eller ikke forstår hva den skulle gjort for å unngå det, er et eksempel på dette. Slik behandling av hunden er ikke akseptabelt, og det kan skade hundens tillitsforhold til deg. Det er en god ide å gå på kurs og søke råd hos erfarne hundetrenere når du skal begynne å trene hunden, men ikke følg rådene ukritisk. At noen har lang erfaring trenger ikke bety at de har oppdatert kunnskap, og det er hundeieren (du) som er ansvarlig for hva du utsetter hunden din for. Det er forbudt å utsette hunder for vold eller andre unødige påkjenninger og belastninger under trening. Det er for eksempel ikke lov å slå, sparke eller bite hunden, strupe den (klemme sammen luftrøret) eller løfte den etter pelsen eller skinnet. Det er heller ikke lov å bruke utstyr på en måte som påfører hunden smerte, frykt eller skade.

Lov om dyrevelferd sier: Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger. …Den som trener dyr … skal påse at dyr ikke med hensikt påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger og belastninger.

malamute blogg 1

Det er helt unødvendig å bruke vold innen hundetrening. Hundeeieren er ung. La oss håpe at dette blir en vekker for henne, og at hun endrer sine metoder. Og la oss håpe at «hun orker å begynne å lese seg opp på noe jævla hundepsykologi»  til glede for henne selv og alle hunder som kommer i hennes vei.

Vil du lese blogginnleggene til hundeeieren? Første innlegg er HER.  Andre innlegg der hun forsvarer metodene er HER. Jeg mener ikke å henge henne ut på noen måte, men når en offentlig person (fra TV og media) med mange tusen følgere i sosiale medier forsvarer en slik behandling av hunder, er det helt nødvendig å ta til motmele. For hundenes skyld.

Del hvis du vil.

Mvh Sissel. Lik gjerne facebooksiden min.