Spaserturen fra helvete. Den var jeg på for flere år siden, og jeg har aldri greid å glemme den…. Det begynte så fint. Jeg fikk en telefon fra en venninne som blidt spurte om jeg ville bli med ut og gå en tur. Det ville jeg gjerne. Vi møttes på et naturskjønt sted der vi kunne rusle langs sjøen. Etter kort tid brast idyllen. Plutselig satte hun igang med personangrep som jeg ikke har opplevd verken før eller siden. Jeg fikk ramsalt kritikk og sylskarpe kommentarer. Den personen jeg var, de valgene jeg hadde tatt, måten jeg arbeidet på og mye mer, det var ingen grenser for alt jeg gjorde galt.

Først tenkte jeg at det måtte være en misforståelse. Jeg hadde aldri opplevd henne slik tidligere. Jeg forsøkte naturligvis å forklare og forsvare meg, men jeg oppdaget fort at det ikke hadde noen hensikt. Hun var ikke interessert i å lytte til noe av det jeg sa. Det var en vond opplevelse. Jeg startet turen med en venn, og følte at jeg dro fra en uvenn.

Sjokkert kjørte jeg hjem. Gråtende fortalte jeg mannen min om hva min venninne hadde sagt. Med stoisk ro sa han: «Sissel, dette handler ikke om deg. Alle disse beskyldningene og all denne kritikken handler ene og alene om henne selv. Hun har det vanskelig, og hun er kanskje misunnelig på deg. Derfor kritiserer hun deg, for det du gjør og det du står for.»

Dette var mitt første sterke møte med projisering. Det var en lærerik opplevelse. Heldigvis hadde jeg en mann som evnet å se det spillet jeg ble utsatt for. Det var en nyttig erfaring, som åpnet øynene mine, Etter kun et par timer med sterke personangrep begynte jeg å vakle. Jeg følte at jeg mistet noe av balansen i livet mitt. Jeg lå våken flere netter. I mørket lå jeg der og tenkte: «Hva er galt med meg? Hvorfor sa hun det hun sa, det må ha vært noe i det?» Etter hvert forstod også jeg at dette egentlig ikke handlet om meg.

Opplevelsen har har gitt meg en sterkere forståelse for mennesker som har måttet stå i slike energier i lang tid. Jeg trakk meg unna min venninne etter den fatale spaserturen. Mange har ikke den muligheten. Barn som undertrykkes av sine foreldre kommer seg ikke unna. Mennesker som tror de er i et kjærlighetsforhold blir lamslått når partneren viser sin iskalde side. På jobben kan du oppdage at sjefen eller andre i maktposisjoner er kyniske og beregnende. De trår gjerne noen ned for å vokse selv. Det er ikke alltid lett å komme seg vekk! Jo lengre man har blitt behandlet dårlig, jo vanskeligere er det ofte å finne styrken til å komme seg unna.

Jeg har fått lov til å hjelpe mennesker på min vei. Flere har vært utsatt for ulike former for overgrep. Vi snakker mye om fysiske overgrep i vårt samfunn. Min erfaring er at verbale overgrep kan gjøre like stor skade. Har du et menneske som får deg til å tvile på deg selv og dine kvaliteter? Som knekker selvfølelsen din og selvtilliten din? Som trykker deg ned. Som du innerst inne vet at du blir ødelagt av å være sammen med? Kom deg vekk. Jeg ønsker deg alt godt og lykke til!

Dette skriver jeg flere år senere. Du lurer kanskje på hvordan det gikk med oss to «eksvenninnene»? I mange år etter denne turen hadde vi ingen kontakt. Plutselig en dag sendte hun en melding og spurte om vi var hjemme. Hun ville gjerne stikke innom. Det ble et hyggelig møte, og vi fant tilbake til hverandre der og da. Nå er hun en av de vennene som jeg møter oftest. Hennes «utbrudd» var nok et uttrykk for mye frustrasjon og fortvilelse i hennes liv den gangen, og jeg bidro heller ikke til en god dialog. Det som skjedde den gangen var en enkelthendelse, og ikke et uttrykk for hvordan hun «er». Vi har skværet opp og latt fortid være fortid. Vi lærte mye av dette begge to. Det er viktig å tilgi og komme seg videre i livet. Ingen er tjent med å bære på bitterhet og å leve i fortidens energier. Vi mennesker trår alle feil en gang iblant. Jeg kan med hånden på hjertet si at hun er et nydelig menneske som jeg er dypt takknemlig for å ha som venn i dag. 

Del hvis du vil.
Mvh Sissel. Lik gjerne siden min.