Halsbånd på katten? Men liker den det da? Det er vel ikke naturlig vel. Nei det bruker jeg IKKE, for katten kan bli kvalt. Min katt har chip, og det er mye «bedre» enn halsbånd. Motforestillingene er mange, og jeg vil derfor fortelle litt om hvorfor jeg ALLTID bruker halsbånd på mine katter. Ikke et hvilket som helst halsbånd selvfølgelig, men det kommer jeg tilbake til.

Jeg vet ikke hvor mange påkjørte katter jeg har funnet i årenes løp. De ligger i veikanten, og utallige bilister har passert dem uten å stoppe. Hvis pus har halsbånd med kontaktinformasjon vil noen kontakte eieren. En øretatovering gir også et synlig signal om at pus har en eier. Katter uten synlige tegn på et noen eier dem, havner dessverre som oftest i en søppeldunk eller de kastes lenger ned i grøfta og dekkes til der. Det hender også at finneren henter en spade og begraver den døde kroppen.

Men hva med chip da, mange katter har jo det? Mikrochip er en elektronisk brikke som er plassert under huden, vanligvis i nakkeområdet. Chipen inneholder et ID-nummer, og ved å lese av chipen kan man finne eieren i et register. Problemet er at det ikke er så mange som vet at katter kan ha chip. Det er også et tungvint system, da man må ta den døde kattekroppen til de få som har avlesningsutstyr (veterinær, tollstasjon, politi, Falck ol.). Det er lite fristende å ta en blodig og «ødelagt» fremmed kattekropp inn i bilen. Ikke mange er villig til å gjøre det.

En mikrochip kan også slutte å virke. Det er bare et par måneder siden jeg var til dyrlegen med en chipmerket katt, uten at det var mulig å finne chipen med avleseren. Den hadde rett og slett sluttet å virke. Det var tilfeldig at vi oppdaget det, så pus fikk ny chip. Noen chiper kan også forflytte seg under huden, og ende på helt andre steder enn der de ble plassert.

Noen chipmerkede katter har et merke med informasjon om at de er ID-merket festet til halsbåndet. Smart, synes jeg. Selv skriver jeg adressen og telefonnummeret med en tynn sprittusj på kattehalsbåndene. Da oppnår jeg to ting: Hvis kattene vandrer langt fra adressen min, kan finnerne se at de er langt hjemmefra og kontakte meg. Jeg unngår også at fremmede mater kattene mine, da det er lett å se at de har et hjem.  Sannsynligvis slipper de å havne i en søppeldunk hvis uhellet er ute og de blir påkjørt.

Dessverre er det mange som skriver uvesentlig informasjon på halsbåndene. Hvis du finner en fremmed katt og det eneste som står på halsbåndet er Felix, ja da hjelper ikke de opplysingene stort.

Hva slags halsbånd bruker jeg så?

Jeg bruker ALDRI halsbånd med «vanlig» spenne/ lås.  Det er umulig for pus å komme seg løs hvis han henger fast i noe, og pus kan bli kvalt.
Jeg bruker ALDRI halsbånd med strikk/elastikk.
Slike halsbånd krever at pus må plassere hodet i en spesiell vinkel for å lirke seg løs hvis den sitter fast. Det er ikke alltid mulig, og jeg kjenner katter som har blitt kvalt. En annen fare med elastiske halsbånd er at katten selv eller andre katter den leker eller sloss med får labben på innsiden av halsbåndet. Risikoen for kvelning og skader er stor.

Jeg bruker kun halsbånd med sikkerhetslås. En sikkerhetslås vil løse ut hvis det blir drag i båndet, for eksempel hvis katten henger fast i noe. Med en god sikkerhetslås risikerer du ikke at katten din blir kvalt.

Dessverre er ikke alltid en sikkerhetslås «sikker», og jeg har testet og vraket nesten alle merker jeg har prøvd. Noen sikkerhetslåser løser ut hvis de får bittelitt motstand. Pus vil altså miste halsbåndene ofte, og hensikten er borte. Noen er for «trege» med å løse ut, man må bruke alt for mye kraft for at de skal løse ut. Noen er konstruert slik at det kan feste seg sand i låsen, og da vil «sikkerhetslåsen» ikke løses ut!

Den typen jeg bruker er denne:

  • Halsbåndet er regulerbart, og passer til alt fra kattunger til veldig store puser. 
  • Sikkerhetslåsen er akkurat passe lett/hard å åpne
  • Sikkerhetslåsen er av en type som ikke lar seg stoppe av sand / skitt
  • Halsbåndet har myk flosset innside og refleks på utsiden. Refleksen er gull verdt for utekattene.
  • Jeg har kun gode erfaringer med dette. Mine katter har brukt dette båndet siden 2002. 
  • Jeg bruker ALDRI bjelle (se hvorfor her)

Kattene venner seg lett til å bruke halsbånd. Jeg har fortalt mine katter hensikten med halsbåndet, og de bærer det med glede. «Familiebåndet» kaller en av dem det, båndet som viser at vi hører sammen. Det føles trygt og godt! 

Jeg selger disse halsbåndene her:  Nettbutikk  Disse halsbåndene gir trygghet for katten og for familiens tobente.

Hvor stramt skal båndet sitte? Det skal sitte tettere enn du tror. Jeg vil få plass til tre til fire fingre inntil kattens hals/nakke. Båndet vil da sitte behagelig på katten. Hvis du fester det løsere enn dette vil du nok erfare at kattene mister halsbåndet oftere. Kattene smyger og kryper både hist og her. Hvis båndet sitter for løst hekter deg seg lett fast og vips så har det løsnet.

Mine utekatter mister vanligvis et til to halsbånd i året. Siden det står adresse og telefonnummer, får vi de ofte tilbake av den som finner dem.

Jeg kjenner også til MANGE historier der pus har vært borte i lang tid. Takket være halsbåndet ble eieren kontaktet og en lykkelig eier og pus ble gjenforent.

Katterne mine er merket både med halsbånd og med mikrochip. Halsbåndene finner du her:  Nettbutikk   Det er en trygghet for oss alle sammen. Chipen er der bestandig, men i de fleste situasjoner er det halsbåndet som kommer til nytte. Jeg føler meg trygg på at jeg blir kontaktet hvis noe skulle skje med en av kattene.

Del gjerne.