Japanere og koreanere kaller bjørkesaft for Gudens drikk. Den inneholder over 8 naturlige stoffer og antioksydanter. Tradisjonelt har den vært brukt som vitamintilskudd, innen naturmedisin og i matlaging. Den kan drikkes som den er eller brukes i ølbrygging, vinbrygging, og i matlaging. Brød bakt med bjørkesaft sies å heve bedre, blir saftig og får en delikat smak. Saften kan også kokes inn til en tyktflytende sirup som kan brukes i desserter eller sauser. Vi lager vår egen probiotkadrikk med bjørkesevje. Vi korker flaskene og oppbevarer de kaldt. Da har vi et fantastisk tilskudd som vi tar hele året.

bjørkesevje 3Bjørkesaft smaker som litt søtt vann. Den inneholder vann, sukker (8 forskjellige sukkerarter), kalium, kalsium, magnesium, mangan, sink, jern, fosfor, aminosyrer, natrium og C-vitamin. Ubehandlet har bjørkesaften en holdbarhet på ca. 5 dager i kjøleskapet. Hvis du har bag-in-box utstyr eller vakuum-maskin med beholdere holden den seg i minst 3 uker. Den kan også fryses ned i isbitposer.

Tidlig på våren kan du tappe bjørkesevje, rett etter at bladene har begynt å springe ut. Når bladene blir store, bruker bjørka saften selv. Du kan tappe i 2-3 uker, eller til sevjen begynner å bli grumsete. Gjennomsnittlig får du ca 10 liter i døgnet.

Du trenger bor, plastslange og beholder. Noen bruker også tappeplugg. Når du er ferdig må du ha en kork til å tette hullet med. Finn et bjørketre der stammen ikke er for tykk, se etter et tre med stamme på ca. 15-20 cm i diameter. Be treet om lov til å tappe sevje. Du vil føle inni deg om du får lov eller om du skal velge et annet tre. Noen føler at de får svar, andre får kun en følelse av om det er greit eller ikke. Bor et hull i stammen, gjerne ca 70 cm over bakken. Bruk et bor med samme diameter som plastslangen eller tappepluggen. Du skal bore maks 5-6 cm inn i treet, litt på skrått oppover. Tyngdekraften hjelper til å få saften ut. Rengjør borehullet med vann. Har du tappeplugg, bankes denne lett inn i stammen. Slangen festes til pluggen og beholderen (flaske eller bøtte). Det kan være lurt å sikre overgangen med plast eller tape så ikke insekter kommer nedi. Når du er ferdig takker du treet og tetter hullet med kork. Hvis du skal tappe flere ganger i en sesong, så bruk nye borrehull hver gang. (Det kan være sopp i de gamle hullene) Slange og tappeplugg bør steriliseres i kokende vann etter bruk.

HER finner du oppskriften på en probiotikadrikk, som du og familien din kan glede dere over hver dag hele året.

Del gjerne <3

Mvh Sissel. Lik gjerne min facebookside.