En hund som er helt fiksert på å kaste ball eller pinne ser glad, ivrig og lykkelig ut. Men er den det? Hunder flest elsker «jaktlek», og eierne opplever at de ikke vil slutte. Hunden blir så stresset og oppslukt av jaktleken at den tilsynelatende vil holde på i det uendelige. Hvis du ikke kan avslutte leken og merke at hunden umiddelbart faller til ro, så er hunden mer stresset enn «glad». Det er eierens ansvar å avslutte leken lenge før det går så langt.

Eierne fotsetter med denne «leken», fordi de forveksler hundens stress og oppkavethet med glede! Når hunden blir stressert skiller den ut stresshormoner i kroppen sin. Noe av disse blir raskt brukt, andre blir værende i kroppen i over en uke! Fysiologisk er det ingen forskjell på om hunden ble stresset av jaktlek eller om den hadde blitt jaget av en tiger. Det er de samme hormonene som skilles ut. Å ha stresshormoner i kroppen over tid er ikke sunt. 

Å ha høyt stressnivå over tid er skadelig. I jobben min kommer jeg over svært mange stressede hunder. Hvis ikke eierne er villige til å kutte ut opphissende «lek» får vi ikke disse hundene til å bli rolige og avbalanserte. Å herje med hunden en dag i uken er nok til at den hele den kommende uken har for mye stresshormoner i blodet.

Det er svært vanskelig å se forskjell på kroppsspråket på en hund som er glad og en hund som er stresset. Et trenet øye kan se at den stressende hunden viser litt mer tenner og beger seg litt stivere i ryggen, men dette går de aller fleste «hus forbi». De fleste ser ingen forskjell på en stresset og en glad hund når den løper omkring.

Det er ikke enkelt å få alle eiere til å forstå hvor skadelig pinne-/ballek kan være for en hund. Eieren opplever jo at hunden er «glad» og så oppslukt at den blir likegyldig til alt annet. Hunden har 100 % fokus på gjenstanden og leken. Det blir nesten som en «transe-tilstand». Eieren forstår ikke at denne jaktleken er stressende for hunden, og ofte forårsaker andre atferdsproblemer / stressproblemer i hundens hverdag, som for eksempel bjeffing, å løpe etter joggere/syklister/forbipasserende, hanhund som «rir», aggresjon mot andre hunder, rastløshet, at den jager halen sin, piping, pesing og mye mer.

Bare moro?????

Det er heller ingen sunn måte å trimme på. Hunden bråbremser, kaster seg til siden eller hopper opp i lufta. Dette kan gå hardt ut over ledd, muskeler og sener. Mange hunder skader seg. Noen kan også skade tannkjøtt og tenner. Hunden kan få flis i tannkjøttet eller skade tennene på småstein eller grus som sitter på gjenstanden.  Jeg har også hørt om hunder som har fått tennisballen i halsen og der eier bare såvidt greide å berge livet til hunden sin. En gang så jeg også en hund som blødde fordi den hadde skåret seg opp på et hakk på frisbeen. Der det var slått av en bit av frisbeen var hardplastkanten hakkete og knivskarp.  

Å rase rundt etter en gjenstand gir heller ingen mental stimulering. Hvis man i stedet for å kaste pinnen gjemmer den og at hunden må bruke nesa si for å finne den har man en mye sunnere aktivitet for hunden. Da får den brukt sansene sine og hjernen sin.  Nesearbeid er fin trening for alle hunder.

Mange eiere er også svært glade i å ha draleker med sin hund. Det er også en svært stressende aktivitet. I tillegg kan det gi skader i tenner, tannkjøt, nakke med mer.

Det er også svært stressende for hunder å rase rundt sammen med andre hunder. Det har mange fått erfare når de slipper hunden sin i hundeparken. Det er ikke tilfeldig at det blir en del skader når stressede hunder «koker over».  Det er en hårfin balanse mellom stress og aggresjon. La gjerne hunden din være sammen med andre hunder, men å bare rase rundt sammen med andre er ikke sunt i lengden. Lær hunden din at den kan være rolig sammen med andre hunder, gå tur i behagelig avstand til andre hunder og så videre.

Hvordan lander denne hunden? Går det bra med ledd, leddbånd, sener mm?

Men kan vi aldri leke med ball/pinne tenker du kanskje? Min anbefaling er å slutte helt med slik lek hvis hunden er stresset. Så kan du starte forsiktig med det når hunden er kommet i balanse. Hvis du har en rolig/harmonisk hund er det nok å leke slik en gang i måneden. Sats heller på tur, neseoppgaver og lignende. En hund som bruker sansene sine i ro og fred blir mentalt stimulert og det er mye mer positiv for hunden. La hunden din være sammen med andre hunder, men det er din oppgave som eier å stoppe det hvis det blir stressende for hundene. De greier ikke å stoppe det selv når de «koker av stress». En hund jeg snakket med sa: Når jeg blir stresset så bare handler jeg, jeg rekker ikke tenke. Jeg handler først og tenker etterpå, og da er det for sent…. Det var en fin beskrivelse av den «transetilstanden» hundene får når de er stresset, synes jeg. 

Vil du lese mer om stress? På siden min finner du en artikkel jeg har skrevet.

Mvh Sissel.